Besök på Tidö Slott och Skultuna Messingsbruk

Lördagen den 16 september 2017 (heldagsutflykt)

Föreningens styrelse inbjuder till samvaro och utfärd i den vackra Mälardalen till historiska platser från Sveriges stormaktstid.

Utfärden tar sikte på det av rikskanslern Axel Oxenstjerna under 1600-talet bebodda Tidö Slott, beläget nära Västerås, och avslutas på det av Karl den IX i slutet av 1500-talet grundade och ännu idag i gång varande Skultuna Messingsbruk, där vackra föremål av mässing såsom ljuslyktor mm både kan beses och förvärvas om tycke uppstår.

Tidö Slott anlades redan på 1400-talet och övertogs av riksrådet Axel Oxenstierna genom giftermål på 1600-talet då han äktade Anna Bååth från en släkt som då bebodde och ägde detta slott.  Axel Oxenstierna lät senare genomföra en total ombyggnad av detta slott med anlitande av landets främsta arkitekter vilket gör att Tidö Slott idag sannolikt är bland de vackraste och bäst bevarade av stormaktstidens alla paradbyggen i Sverige.

Program:

08.00 Samling vid AGA-porten på Lidingö. Avresa med abonnerad buss 08.15 med stopp i Ropsten för dem som har anmält att de vill stiga på där. Bussen är märkt med AGA.

10.00 ankomst till Tidö Värdshus där vi först kopplar av med en kopp kaffe

11.00 Visning av Tidö slott av en kunnig guide

12.30 Lunch Tidö Värdshus (lax med dillstuvad potatis samt kaffe)

13.20 Avfärd till Skultuna Messingsbruk

14.00. Ankomst Skultuna Bruks utställning mm. Kaffe efter eget val

ca 15.30 Hemfärd. Åter hemma på Lidingön borde vi därför kunna vara ca 17.30.

Kostnad:  350 kr per medlem, 450 kr för icke medlem. OBS, kontant betalning så förbered jämna pengar. Priset innefattar bussresa, guidning och lunch. Kostnad för kaffe mm vid ankomst till Tidö och före avfärd från Skultuna tillkommer efter deltagarens eget val.

Anmälan: Senast måndag den 11 september med vårt kontaktformulär. Kom ihåg att ange deltagarens namn och telefonnummer samt antal personer samt eventuella matallergier.

Kontakt: Ulla Wiklund, tel 0703 36 13 69

Välkomna till denna resa som vi hoppas och tror skall bli en stor och givande upplevelse för oss alla!

Styrelsen

Skriv ut

Skriv ut Skriv ut

One thought on “Besök på Tidö Slott och Skultuna Messingsbruk

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *