Innovationsmöte

      Inga kommentarer till Innovationsmöte

Onsdagen den 10 oktober 2018

Plats: Nya Föreningsgården, Larsbergstorget 9, Lidingö

Vi börjar med en enkel måltid och mingel kl 17:00. Föredragen börjar kl 17:30.

AGA-iternas Innovationsgrupp inbjuder till ett nytt möte för att påminna om ett par av AGAs stora innovationer:

AGA-Spisen, en storsäljare i Storbritannien och USA

För de flesta i Sverige runt förra sekelskiftet var vedspisar värmekällan för matlagning och uppvärmning. Gustaf Dalén insåg tidigt att verkningsgraden för dessa var låg; endast 15-20% av vedens värmeinnehåll kom till användning, resten gick ut via skorstenen. I början av 1920-talet föreslog han AGAs styrelse att en effektivare spis skulle utvecklas. Detta var vid ett tillfälle då AGAs ekonomi var ansträngd och styrelsen avslog förslaget, men gav Dalén fria händer och löfte om tillgång till prototyptillverkning.  Detta gjorde att utvecklingen av spisen skedde i det Dalénska hemmet Villa Ekbacken och med familj och hembiträde som medhjälpare. Ett flertal patent registrerades med Gustaf Dalén som uppfinnare.

Den första spisen lanserades 1929 och var en succé. 1948 hade 100 000 spisar sålts över hela världen, de flesta i England. Tillverkningen flyttades till England och senare såldes rättigheterna till den engelska licenstagaren. Spisen säljs fortfarande, främst i Storbritannien och USA, och det totala antalet sålda överskrider 750 000.

Göran Dalén kommer att ta oss med på en spännande resa från idé till statusprodukten AGA Cooker.

AGAs Värmekamera, som ser i mörkret

I slutet av 1950-talet sökte dåvarande FOA ett mörkersikte för stridsvagnar. Förfrågan gjordes både till AGA och Bofors. Detta ledde till att AGA med registrering av ljus i det infraröda spektrat tog fram den första värmekameran. Förutom militär användning har kameran fått en rad tillämpningsområden: för att kontrollera kraftledningar, för inspektion av värmeförluster i byggnader och för medicinska undersökningar, för att nämna några. Produktområdet har gått från AGA Infrared Systems via AGEMA och är nu amerikanskt under namnet FLIR Systems.

Mångåriga konstruktionschefen på AGA Infrared Systems/AGEMA Claes Söderström kommer att delge oss av sin rika kunskap och de innovationer som ledde till en världsledande produkt inom området.

Vi tror att mötet kommer att ge god inblick i innovationsvärlden, både för tekniker ock icke-tekniker, så ta med era vetgiriga ungdomar och bekanta för en trivsam och lärorik kväll!

Kostnad:  50 kr för medlemmar och ungdomar/studenter samt 100 kr för icke-medlemmar betalas vid ingången; kontant och jämna pengar, tack!

Anmälan: Senast måndagen den 4 oktober via vårt kontaktformulär.

Kontakt: Lennart Fredriksson, 0763 75 95 96.

Förtäring: Landgång, öl/vatten och kaffe/the

Innovationsgruppen

Skriv ut

Skriv ut Skriv ut

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *