Innovationsmöte

      Inga kommentarer till Innovationsmöte

Tisdagen den 22 januari 2019

Plats: Nya Föreningsgården, Larsbergstorget 9, Lidingö

Vi börjar med en enkel måltid och mingel kl 17:00. Föredragen börjar kl 17:30.

AGA-iternas Innovationsgrupp har hittills tagit upp ämnen från AGAs innovationshistoria. Denna gång kommer vi att se in i framtiden under följande rubrik:

Artificiell Intelligens (AI)

något som berör oss alla

Vi börjar vänja oss vid att gräsklippare sköter sig själva, att bilar blir förarlösa och att medicinska ingrepp sker utan mänsklig styrning. Och för det mesta med överlägset resultat; vi slipper den ”mänskliga faktorn” som vi skyller på när något går fel. Men det finns en hake: har programmeraren beaktat alla faktorer? Låt oss ta ett exempel:

Den 15 januari 2009 lyfte US Air 1549 från LaGuarida-flygplatsen utanför New York med destination Charlotte, North Carolina. Efter någrta minuter flög man in i en flock fåglar och båda motorerna slogs ut. Av de båda tänkbara flygplatserna för nödlandning, återgång til LaGuardia eller Teterboro i New Jersey, gav datorerna fördel för Teterboro. Kapten Sullenberger bedömde dock på några sekunder att detta var riskfyllt och valde mot alla instruktioner och fullständigt oprövat att landa på Hudsonfloden strax utanför Manhattan. Som berättas i filmen ”Sully” med Tom Hanks i huvudrollen räddade han därmed 150 passagerare och 5 besättningsmän samt undvek en katastrof på marken.

Så hur långt kan man överlåta beslut till AI? Vi får under kvällen höra var AI-utvecklingen står i dag och vart vi är på väg. Föredragshållarna Martin Isaksson och Robert Lundberg har KTH-examen i Robotik och driver ett företag i branschen, PerceptiLabs AB. Företaget har under 1,5 år utvecklat en generell AI-plattform och har några stora intressenter, såsom Google, Volvo, Samsung, etc.

Vi tror att mötet kommer att ge god inblick i vart Artificiell Intelligens är på väg och det bör vara av intresse för både tekniker ock icke-tekniker, så ta med era vetgiriga ungdomar och bekanta för en trivsam och lärorik kväll!

Kostnad:  50 kr för medlemmar och ungdomar/studenter samt 100 kr för icke-medlemmar betalas vid ingången; kontant och jämna pengar, tack!

Anmälan: Senast fredagen den 18 januari via vårt kontaktformulär.

Kontakt: Lennart Fredriksson, 0763 75 95 96.

Förtäring: Landgång, öl/vatten och kaffe/the

Innovationsgruppen

Skriv ut
Skriv ut Skriv ut

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *