Seglande bärplansbåtar

      Inga kommentarer till Seglande bärplansbåtar

Måndagen den 21 februari 2022, kl 18:00

Bärplansbåtar har blivit högaktuella genom företaget Candelas framgångar.  Som ni känner till blev grundaren och CEO, Gustav Hasselskog, mottagare av det första Gustaf Dalén-priset i oktober förra året och han kommer också att tala vid vårt årsmöte 7 april.  Men det finns en historia och den tänkte vi ägna det aktuella mötet. 

Carl-Johan ”Kalix” Bergström kommer att berätta om segelbåtar med bärplan eller foils, som det heter på ”modern” svenska.  Vi får en översikt av hur det går till vid kappsegling i farter mellan 30 och 40 knop och en tillbakablick till 1950-talet då Kalix far och några ingenjörskamrater byggde en seglande bärplansbåt i utrymmet under en hörsal på Chalmers.

Kalix är elektroingenjör från Chalmers och har, bland andra meriter, varit ordförande för Chalmersingenjörernas Stockholmsavdelning, en förening som Gustaf Dalén var med och grundade 1917 och var dess ordförande i 14 år.  Kalix är i dag en av två ledamöter i kommittén för chalmersingenjörernas ”Senioremil-ia”, som anordnar föredragskvällar en gång i månaden.

Han är inbiten seglare och styrelseledamot i Askrike Segelsällskap på Lidingö.                  

Instruktioner för att hämta och installera Zoom

Möteslänk: Zoom Mötet öppnas kl 17:30

Välkommen!

Skriv ut
Skriv ut Skriv ut

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *