Nya Spårvägsmuseet

      Inga kommentarer till Nya Spårvägsmuseet

Tisdag 7 mars 2023 kl 16:00

Foto: Region Stockholm

Den 21 maj 2022 öppnade Spårvägsmuseet i nya fräscha lokaler i gamla Gasverket. Spårvägsmuseet ger en fascinerande inblick i utvecklingen av Stockholms kollektivtrafik. I början av 1900-talet hade bl a diskussioner förts i kommunfullmäktige om byggande av en tunnelbana, men det var först 1941 som beslutet togs att tunnelbanan skulle byggas. Officiell invigning skedde 1 oktober 1950 med linjen Slussen – Hökarängen. Men redan 1933 hade Södertunneln (för sk premetro-tåg) under Södermalm invigts (Slussen – Skanstull). Nu pågår ett intensivt arbete med nya tunnelbanelinjer. Sex nya stationer byggs: Sofia, Hammarby kanal, Sickla, Järla, Nacka och Slakthusområdet. Trafikstart år 2030. Vår guidade visning visar kollektivtrafikens utveckling i Stockholm, med flera intressanta utställningar, och det framsynta arbetet med Stockholms tunnelbana.

Plats: Nya Spårvägsmuseet, Gasverkstorget 1, Norra Djurgårdsstaden

Hitta hit: Buss 6 eller 75 till hållplats Drevergatan eller tunnelbana till Ropsten, uppgång Hjorthagen och utgång Gasverket (10 min promenad). Det finns avgiftsbelagd parkering i närområdet.

Program: Vi träffas i museets café från kl 15:30. Vår guidning startar kl. 16:00. Museet stänger kl 17:00. Efter stängningen av museet kan de som vill besöka restaurang OCRA (mitt emot museet).

Antal: Maximalt 25 deltagare. Först till kvarn gäller. Vi behöver minst 15 deltagare.

Kostnad: 100 kr, även för medföljande. Betalning görs genom insättning på AGA-iternas bankgiro 402-6555 eller Swisha till 0763 75 95 96. Ange ”SL” + ditt namn. Den som inte kan beredas plats kommer att meddelas.

Anmälan: Senast tisdag den 28 februari via vårt anmälningsformulär.

Kontakt: Nils Stenbacka, 0703 41 66 59

Skriv ut
Skriv ut Skriv ut

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *