Gustaf Dalén 150 år

      2 kommentarer till Gustaf Dalén 150 år

Lördagen den 30 november 2019 är det 150 år sedan Gustaf Dalén föddes. Detta kommer att uppmärksammas genom att fyren Libertus på Fjäderholmarna drivs på urpsrungligt sätt, dvs. med acetylen. Vidare kommer en laserstråle att riktas mot AGA/Dalénum under kvällen och natten. AGA/Linde i samarbete med Lidingö Stad står för arrangemangen.

Berätta gärna om händelsen för era släktingar, grannar, m.fl. så att så många som möjligt får tillfälle att uppleva denna historiska tilldragelse.

Som de flesta vet så var Gustaf Dalén en av vår tids främsta vetenskapsmän som under tiden 1912-1937 verkade på Lidingö som AGAs VD, uppfinnare, kommunal-/stadsfullmäktig och mycket annat. Han tilldelades Nobelpriset i fysik år 1912.

Om fyren Libertus:

Fyrwiki

Svenska industriminnesföreningen

Wikipedia

SR Vetenskapsradion

Lidingö nyheter

Skriv ut
Skriv ut Skriv ut

2 thoughts on “Gustaf Dalén 150 år

  1. Ingegerd Elgenmark

    Tack, Tatiana! Tyvärr fanns det inte så mycket att fotografera, även om jag såg en fotograf med en jättelik kamera. Det var mörkt ute och fyren var så långt borta att den knappt syntes. Men på ”Dalénmuseet” på Facebook finns det bilder från övriga aktiviteter under dagen. De ordnade en bussresa från Stenstorp!

    https://www.facebook.com/dalenmuseet/

  2. Tatiana Nilsson

    Grattis till alla AGAiter på denna dag! Kan någon kanske fota ikväll och publicera här på agaiterna.se?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *