F11, Sveriges Flygspaningsmuseum

Tisdagen den 20 april 2021, kl 18:00

”Taktiken var enkel.  Tidig start kl 0600 och anflygning i rote med 600 km/tim på lägsta höjd.  Strax före territorialgränsen ökade vi till maxfart.  Om vädret tillät steg ettan brant vid territorialgränsen till 4-5 000 m, rollade runt och tog avståndsfoto med SKa 10/150. Därefter brant sväng och fotografering med lodkameran under övergång till västlig kurs, följd av snabb dykning ned till lägsta höjd igen. Rotetvåan fortsatte ensam i maxfart (1 000 km/tim) på lägsta höjd in över målen, som var städer och hamnar, raketbaser eller andra försvarsanläggningar.  Några av oss gjorde ibland ett eller två låghöjdssvep över målet och fotograferade med höghastighetskameran Ska 16.  Därefter ut över hav västerut, på lägsta höjd och maxfart till dess vi kände oss i säkerhet för efterföljande MiG-plan.”

Så skriver en fältflygare i en kommande bok om de aggressiva och hemliga spaningsräder som genomfördes med åtta stycken S 29C ”Spaningstunnan” från F 11 mot mål längs hela den sovjetiska Östersjökusten, under en höstvecka i slutet av 50-talet. Och AGAs 1500 mm objektiv, konstruerat av Erik Niss, var i högsta grad inblandat!

SKa 10/150, AGA:s 1500 mm tele till S 29C

Varmt välkomna att få veta mera om denna och andra AGA-produkter (flygradio, avståndsmätare, tolkbord, andningssystem, mm), samt mycket flygspaningshistoria under sakkunnig ledning av Joachim Smith

Joachim kallar sig själv ”multimedial diversearbetare”.  Han har varit chefsfotograf i 15 år på SVT 1, journalist och redaktör på fototidningen Aktuell Fotografi och delägare i Nyköpingsföretaget Palm & Smith Filmproduktion AB, som bl. a. gjorde en dokumentär för SVT 2 om världens matförsörjning varvid Joachim och hans team åkte runt i världen under två år.

För åtta år sedan fick Joachim uppdraget att producera en presentationsfilm åt F11 Museum. Han är nu medlem av Nyköpings Flyghistoriska Förening och har ansvar för video- och fotodokumentation. Vidare är han ansvarig producent av Appen F11 Museum.

Appen kan laddas ner gratis från Apple App Store eller Google Play och rekommenderas som en introduktion till Joachims föredrag.

Instruktioner för att hämta och ansluta till Zoom

Möteslänk: https://zoom.us/j/96543750386 Mötet öppnas kl 17:30

Observera att du måste uppge både för- och efternamn när du ansluter till mötet.

Skriv ut
Skriv ut Skriv ut

One thought on “F11, Sveriges Flygspaningsmuseum

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *